Rohingya Davasında Türkiye

Main Page Rohingya Davasında Türkiye

Türkiye'nin Rohingyalılar ile 2012 yılında Myanmar krizinin patlak vermesiyle oluşan derin ve büyük bir tarihi vardır. Her adımda Türk hükümeti ve Türk halkının bu azınlığa yardımdaki çabaları oldukça açıktır. Çeşitli yollarla yapılan bu yardımlar aşağıda belirtilmiştir;

• 2012 yılında İstanbul'da yapılan "Burma Mazlumlarına Yardım" konulu konferans.
• 2013 yılında Türkiye Parlamentosu'nun İnsan Hakları Komisyonu'nun gerçekleştirdiği ve Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı soykırım davasının ele alındığı konferans.
• Mart 2013'te, Türkiye'deki İslamî vakfın Arakan'daki öğrencilerin üniversite eğitimlerini tamamlayabilmeleri için bir proje başlatması. Projenin ilk aşaması, sığındıkları ülkelerdeki üniversitelerde eğitim gören yaklaşık 100 öğrenciye burs sağlanması idi.
• Kasım 2013 ve kriz başladıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi sayın Emine Erdoğan, o sıralar Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Arakan'daki Müslüman bölgelerini ziyaret ederek müslüman ailelerle görüşmeleri, onların hatırlarını sorup gıda yardımında bulunmaları.
• Mayıs 2015'te Başbakan Davutoğlu'nun, insan kaçakçılarının Güneydoğu Asya'da denize attıkları Rohingyalı Müslümanların kurtarılması için bir Türk askeri gemisi atadıklarını ilan etmesi.
• Mayıs 2015'te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Endonezya ve Malezya Dışişleri Bakanlarıyla görüşerek, Rohingya Müslümanlarına barınak yapılması için her türlü maddî, manevî ve sanatsal yardımı sunmaya hazır olduklarını bildirmesi.
• Ağustos 2015'te İstanbul, insanî yardım kuruluşları ve ilgili kurumların teşviği ile Rohingya Müslümanlarıne yardım ve destek için ilk özel merkez kuruldu. Burası sayesinde Rohingya Müslümanlarına maddî, manevî ve lojistik destek sunuluyor.

GALERİ